Gå til innhold

…fremdeles i live

oktober 17, 2011

Alle kan få en alvorlig sykdom. Dersom vi får den, gjelder det å forsøke å finne det som gjør at vi lever, ikke bare overlever.

Det hender jeg mottar bøker i posten, av og til leser jeg dem og enda sjeldnere skriver jeg om bøkene. Dette er en av de sjeldne. Dette er ikke en egentlig bokanmeldelse. Kanskje mer en liten refleksjon og nærmest et intervju?

For jeg har møtt forfatterinnen, Anne Fi Troye flere ganger. Hun opprettet en stiftelse da hennes datter, Cornelia, døde av kreft, 16 år gammel. Pengene fra stiftelsen går blant annet til å sørge for at kreftsyk ungdom som må sykehus får en PC til odel og eie. Dette fordi Troye tenker at dersom man blir værende på sykehuset en stund, er det fort gjort å falle utenfor vennegjengen og kanskje miste viktig skolegang. Å få tilgang til nett kan bidra til at disse ungdommene kommer raskere tilbake til skolen og arbeidslivet og kanskje til og med er med på å hindre at de havner i en «uførkategori».

Tilbake til boka. «Fremdeles i live» handler om hvordan overleve og leve med en alvorlig sykdom. Boka er skrevet av en mor til et kreftsykt barn og inneholder hva denne mammaen selv ville fortalt andre foreldre eller kreftsyke. Boka er likevel ikke en deppebok. Snarere tvertom. Forfatterinnen, Anne Fi, har en enkel drøm: Jeg vil at alle som dør av kreft skal slippe å høre i sitt ettermæle at de tapte kampen! Hverken mer eller mindre. Hun forteller at boken er skrevet etter eget hjerte. «Dette er hva jeg selv savnet da det blåste stiv kuling fra alle kanter», forteller hun meg. «De aller tøffeste i min verden er de som får en akutt diagnose som påføres store omveltninger, men som på tross av diagnoser og prognoser velger å fortsette livet, uansett.»

Boken åpner med historien om at Anne Fi Troyes datter, Cornelia, 15 år, skulle opereres for noe alle trodde var en bagatell. Anne Fi forteller om kirurgens fortvilelse da det viste seg at Cornelia var full av kreft. I boken blir «det store spørsmålet» reist: hvordan overleve som menneske etter å ha fått en alvorlig diagnose der livet blir snudd opp ned, uansett hvilken prognose denne sykdommen har? Anne Fi skriver så riktig at når krisen rammer er det om å gjøre å beholde livskvalitet, noe som ofte betyr å opprettholde og finne det normale i det unormale.

Aller helst er altså dette boken Anne Fi selv ville fått i hendene samme dag som hennes datter fikk kreftdiagnose. Til tross for at det var kreft Cornelia hadde, kan denne boken godt leses av mennesker med andre, alvorlige sykdommer. Troye reflekterer godt rundt hvordan det er å forholde seg til mange ulike hjelpere, hun kommer med humoristiske og gravalvorlige tips, har skråblikk på hvordan det skal være mulig å forberede seg på å bli akuttsyk – skal man stadig gå i beredskap for det fryktelige og uventede, kanskje?
Forsiden og resten av bokens design er laget med tanke på at du ikke skal gjemme den bort. Boken er lettlest, humoristisk og spenstig illustrert rundt et alvorlig tema mange synes det er vanskelig å snakke om: langtidssyk med alvorlig diagnose og hvordan holde seg mest mulig aktiv i eget liv når en er pårørende til en som er veldig syk eller er veldig syk selv.

4 kommentarer leave one →
 1. oktober 17, 2011 19:41

  Her fant jeg en liten snutt om Anne Fi Troye fra da hun var i God Morgen Norge i dag:

  http://bit.ly/qWv3EA

 2. oktober 17, 2011 20:34

  Jeg tror dette er en bok for meg og mine.
  For man er ikke sin diagnose, om du skjønner hva jeg mener.
  Man er ikke ME, man har. Eller kreft eller samme hva.
  Det er et aspekt som ikke alltid blir sett eller verdsatt. Hverken av den syke selv eller dem rundt. Man lever enten på tross av eller med sin diagnose, aldri for.
  Takk for oppmerksomheten og ha en god kveld 🙂

 3. oktober 17, 2011 20:38

  Flott at du deler denne. Har opplevd å vera ganske nær pårørande til kreftpasient sjølv, og det er mange ulike og vanskelege kjensler å handtera, både hjå den som er sjuk og dei som er rundt. Ei slik bok vil nok hjelpa mange!

 4. oktober 18, 2011 09:51

  Har møtt Anne Fi. Hun er et fyrverkeri av et kvinnfolk, som fortjener all honnør.
  Og budskapet hennes er enkelt å forstå, men ikke fullt så enkelt å etterleve. Det handler om å leve, ikke bare overleve.
  Jeg er så enig med henne. Vi må alle ta fatt i livet vårt og leve det, uansett om det er bedritent eller fantastisk. Vi får ikke flere liv.
  Den nye boken min er ute, rop hvis du vil ha et lesereksemplar 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: