Gå til innhold

Hvor liten er en stor studie? Svar fra NTNU

november 23, 2009

I forrige uke fikk Lise Lotte Folge spørsmålet om hvorfor nyheten om XMRV ikke var omtalt i Dagens Medisin, som hun er sjefsredaktør for.

Lise Lotte Folges svar  finner du her.

Beate, en våken og vitebegjærlig leser spurte NTNU om hvordan en skulle vurdere en slik studies størrelse.

Svaret er lagt ut på NTNUs sider «Spør en forsker»

Først en kommentar når det gjelder størrelsen på studien. Hvor mange pasienter og kontroller som skal inngå i en studie vil være helt avhengig av hvilke problemstillinger man ønsker å studere. Noen ganger er 10 pasienter tilstrekkelig (av og til er det faktisk nok med 1), mens man i andre studier må ha flere tusen pasienter for å kunne konkludere. Dette vil i stor grad avhenge av blant annet funnet man gjør, noe man ikke alltid kan vurdere før studien initieres.

I denne studien som er publisert i ett av våre ledende tidsskrifter er det store forskjeller mellom pasientgruppen og kontrollgruppen, noe som vanligvis viser en årsakssammenheng. Det er i seg selv interessant. Når man likevel i alle slike arbeider har behov for oppfølgingsstudier har det flere grunner. I dette tilfelle ser det ut som om man har undersøkt en «ekstremgruppe». Det vil si de dårligste av de syke. Da er det ikke sikkert at det vil gjelde alle med denne diagnosen (det vil det nesten aldri gjøre). Mange sykdommer er «samlebegrep» for tilstander som likner hverandre. Det er også viktig å være klar over at selv om flere studier vil vise tilstedeværelse av virus i sykdomsgruppen i langt høyere frekvens enn i kontrollgruppen viser ikke dette at viruset forårsaker sykdom. En alternativ forklaring kan være at tilstedeværelse av virus skyldes lang tids sykdom (og altså at sykdommen kom først).

Når det gjelder spørsmålet om norske pasienter vil ha det samme viruset må ikke svaret være ja. Vi kan ha geografiske forskjeller. Imidlertid vil vi ofte se at en klar årsakssammenheng ikke er spesifikk for et utvalgt land. Bare en tilsvarende studie utført i Norge (eller i det minste med norske pasienter) kan avklare det spørsmålet.

Hovedkonklusjonen min er: En interessant studie hvor det helt sikkert vil komme mange oppfølgingsstudier innen relativt kort tid.

Jeg tenker at egentlig er dette et ikke-svar vi fikk fra NTNU. Her gjelder det kanskje å ikke tråkke feil?
De betimelige spørsmålene fra Beate var om hvorvidt studien publisert i Science var stor nok til at «den kan regnes med» og om den kan avfeies og betraktes som lite relevant for norske forhold kun fordi det ikke ikke er norske deltagere i studien.

8 kommentarer leave one →
  1. november 23, 2009 16:09

    Takk, Beate!

  2. november 23, 2009 16:24

    Interessant svar, og fint at Beate tok tak i dette!

  3. november 23, 2009 17:30

    Eeeegentlig tenker jeg at dette er et ikke-svar.

    Spørsmålene var hvorvidt dette var en studie som var stor nok til at «den kan regnes med» og om den kan betraktes som lite relevant for norske forhold kun fordi det ikke ikke er norske deltagere i studien.

    Hmm..faktisk tror jeg at jeg skal legge denne kommentaren inn i selve innlegget, jeg.

  4. Rutt permalink
    november 23, 2009 21:38

    Jeg oppfatter dette som et unnvikende litt sånn «åleglatt» svar.. Som du sier, Maria så er det kanskje omoggjøre og ikke trå feil. Har Dagens Medisin så stor status at NTNU ikke våger å svare på om sjefsredaktøren har gjort en feil vurdering?

  5. november 23, 2009 21:41

    Det var jo et litt ullent svar, men samtidig er det vanskelig å gi et veldig konkret svar. Som det står må man jo beregne antall ut fra hvor stor forskjell man tror det vil være mellom gruppene, mulige forstyrrende faktorer (såkalte confoundere) og hvilket design man bruker på studien. Alt dette må tas med i beregningen om hva som vil gi statistisk signifikante resultater.

    WPI-studien har jo ikke så veldig store grupper, men forskjellen mellom de er stor og da trenger man jo ikke så store grupper. Jeg skulle likt å sett analysene når man kontrollerer for andre faktorer også, som kjønn, alder, symptombilde, varighet av sykdom, debut av sykdom, andre påviste virus o.l.

  6. november 24, 2009 09:13

    Takk for besøket ditt i vg-bloggen min Maria 🙂
    Jeg har meldt meg på ventelista på Lillestrøm helseklinikk. Har stor tro på det de der driver med og at disse også vil være blandt de første til å kunne følge opp WPI sine forskningsresultater. Jeg har jo vært deffekt i tjue-tredve år men den enormt raske progresseringen de siste fem-ti årene har nesten skremt meg samtidig som fastleger har avvist meg gang på gang som om det ikke er noe å finne fordi de funn som er gjort tidligere er nok liksom… (som om dem tenker: Hu har jo flis i fingern så den kulen i brystet er nok bare samme flisa)

    Vel… Jeg har absolutt ingen peiling på hvordan å komme meg til Lillestrøm, oppholdet, mat osv men om jeg så blir nødt så tar jeg en drosje og sitter pent i rullestolen min i tre dager til jeg kan drosje hjem igjen… til Lillestrøm skal jeg nå det er helt sikkert, koste hva det koste vil. 😉

    • november 24, 2009 12:19

      Takk for gjenvisitten og velkommen til bloggs, Catalyzator 😀

      Jeg håper du får hjelpen du skal ha og at du tar valg som er riktige for deg.

      Jeg vet at det finnes et forum der de som går til behandling på Lillestrøm helseklinikk /Kenny De Meirleir utveksler erfaringer; kanskje noe for deg?

      http://www.me-behandling.com/

      Ta ikke dette som noen anbefaling fra min side, men som en opplysning 😀

  7. november 24, 2009 11:00

    Så flott Catalysator, at du har bestemt deg for det.
    Jeg har nettopp vært der og er ferdig med alle prøvene. Går og venter på testresultater. Jeg er så glad for at jeg bestemte meg for det. har fått en helt annen ro i meg etter det. Så gjenstår det bare å se hva prøvene viser. Ønsker deg lykke til! 🙂
    klem fra Alva

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: