Skip to content

Interessant? Burde det ikke vært “bekymringsfullt”?

oktober 23, 2009

I ettermiddag kom en pressemelding fra Folkehelseinstituttet om nyheten om  XMRV-viruset, som ble offentliggjort 8 oktober. Vi har ventet lenge på at norske helseforvaltere skal uttale seg om dette funnet. Stene- Larsen karakteriserer i pressemeldingen funnet som meget interessant.

Nå skal ikke jeg være gledesdreper eller «Frøken-aldri-fornøyd», men Stene-Larsen; «meget interessant funn«, sier du?!

Er det dette du tenker om viruset etter så mange dager i tankeboksen?

Kan du tenke deg hvordan det norske folk vil reagere om de fikk vite at 3,7% av blodet i Blodbanken kan være virusinfisert av et HIV-lignende virus som kan gi alvorlig sykdom?

Tenkte du at kondomens tid var forbi?

Det kan være at du må tenke om igjen. Det er mange problemstillinger vi som har tenket en stund skulle ønske du hadde sagt noe mer om. Dette er ikke ment som en skremselspropaganda, men det er sentrale spørsmål der konsekvensene har rekkevidde langt utenfor de ME-sykes rekker.

Det nye viruset, XMRV, er det tredje retroviruset vi kjenner til. De to andre fremkaller AIDS og blodkreft/leukemi. Det er altså en helt spesiell type virus, som kan påvirke vårt immunsystem direkte.

Seriøse aktører snakker om et paradigmeskifte og sammenligner oppdagelsen av dette viruset med oppdagelsen av HIV.

Viruset er også funnet i 3,7% av den friske befolkningen i USA. Hva dette funnet betyr, vet vi ennå ikke.

Det er tydelig at Stene-Larsen ikke har helt oppdatert informasjon.

Viruset ble oppdaget da man søkte etter årsak til utvikling av Myalgisk Encehphalopati (ME)/ Kronisk utmattelsesyndrom (CFS). Som Stene-Larsen skriver i pressemeldingen, var dette viruset funnet hos 67% av ME-syke i første omgang. Videre studier viser at 95% av alle de undersøkte hadde viruset og altså en langt større gruppe enn det Stene-Larsen viser til. Viruset er også funnet hos 40% av pasienter med atypisk autisme, samt hos fibromyalgi og MS-pasienter.

I Norge anslår man at 10 – 15.000 mennesker har utviklet sykdommen ME.

Viruset antaes å smitte på samme måte som HIV; blod, sæd og morsmelk. Mellom partnere, fra mor til barn og via blodtransfusjoner. Dette viruset angår altså langt fler enn den som allerede er syk.

Jeg er glad for at Stene-Larsen fremhever at ME er en alvorlig lidelse.

Sykdommen inkluderer symptomer som smerter, utmattelse, overfølsomhet for sanseinntrykk og svikt i tankeprosesser. Sykdommen varierer i alvorlighetsgrad, noen må ligge med store smerter i helt mørke rom, mens andre kan fungere i dagliglivet. De fleste som har sykdommen over lengre tid, blir sykemeldte.  Hos mange blir sykdommen  kronisk.

Man har lenge tenkt at sykdommen skyldes et virus.

Stene-Larsen fastslår at hver ny kunnskap verdifull og dette er positive signaler fra våre helsemyndigheter!

Hva skulle jeg helst ha sett at pressemeldingen omtalte, når den endelig kom?

Fra Helsedirektoratet hadde jeg ønsket et sterkt og tydelig: Dette skal vi ta tak i, vil ha tett kontakt med aktuelle fagmiljøer, vi vil fortløpende vurdere hvilke tiltak som skal settes inn forebyggende og være raskt på banen dersom det viser seg at dette funnet leder til bedre diagnostikk og behandling for de som allerede er syke. Fordi dette er en alvorlig sykdom som rammer mange, og hvert eneste funn teller, vil våre forskningsmiljøer ha tett kontakt med ledende internasjonale miljøer og vurdere hvilke midler vi selv skal sette inn.

La oss håpe at interessen og erkjennelsen av dette viruset som ny kunnskap innebærer ønske, vilje og handlekraft nok til å gjennomføre bevilgninger til mer forskning!

Reklamer
8 kommentarer leave one →
 1. oktober 24, 2009 10:54

  Det kan kanskje høres ut som om jeg er veldig sint?

  Nei, men jeg er bittelittegranne skuffet over at Helsedirektoratet ikke synes å ha tenkt igjennom hvilken informasjon vi som innbyggere trenger, mer enn at en skal holde en så lav profil som mulig på noe som kan virke potensielt skremmende for folk. Det virker ikke som om de følger med på hva som skjer ute blandt befolkningen.

  De fleste tenker jo selv og sitter med mange spørsmål. De fleste kan også lese og tillegner seg informasjon og synsing fra cyberspace.

  Når Helsedirektoratet velger å ikke kommentere de nye funnene som forskningsinstituttet, WPI, der det viser til at man har funnet viruset i 95% av de ME-syke, i tillegg til andre grupper, samt sagt noe om smitteveier, kan det nesten virke som de ikke er helt oppdatert. Det gir liten tillit.

 2. oktober 24, 2009 13:14

  Det er gode observasjoner.

  • oktober 24, 2009 13:26

   Det er tanker og observasjoner mange av oss gjør, hver for oss og sammen, er det ikke?

   (Etter at den første gleden over at det endelig ser ut til å være funnet noe man kan nøste videre på, har sunket inn.)

   Jeg håper at Helsemyndighetene også lar ting synke litt og kommer tilbake med nye og oppdaterte uttalelser om kort tid.

 3. oktober 24, 2009 15:06

  Veldig bra, Maria! Jeg er helt enig med Serendipity og deg i at dette er for dårlig. Det virker ufattelig tamt å bare si noe om at det er interessant. Bla bla, liksom.

  Jeg har ennå ikke hørt om at noen med ME har smittet partneren sin, dvs at jeg ikke har hørt om noen der en har blitt syk først og så har den andre utviklet ME. Ikke at hva jeg har hørt er særlig godt argument, men… med så mange ME-syke, ville ikke vi som har vært i «miljøet» i flere år nå, hørt om dette hvis det er så at ME smitter via ubeskyttet sex?

  Uansett, det er jo ting de bare må finne ut.

  Det kan virke som Folkehelsa og Helsedir er mest opptatt av å skremme befolkninga til å ta svineinfluensavaksinen…

 4. oktober 24, 2009 15:12

  Jeg vet at myndighetene i USA har grepet tak i dette nå – men hva med andre lands mydnigheter, vi i Norge er nok ikke de eneste som sliter på det området.

  Men at de har reagert i USA er utrolig bra, jeg tror det vil gjøre at de andre kommer etter.

 5. oktober 24, 2009 15:46

  Det er kjempebra USA er med, vil det si at CDC har snudd? *sjokk*

Trackbacks

 1. Jeg får sånn umåtelig lyst til å si: død og pine | Når mat gjør deg frisk...
 2. ~SerendipityCat~ » Info fra Folkehelseinstituttet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: