Skip to content

Psyke og soma

september 8, 2009

Det finnes mange eksempler på sammenhengen mellom stress og fysiske symptomer og jeg har tenkt en del rundt dette i det siste.

Psykonevroimmunologi

Tidlig på 80-tallet var dette en ny og revolusjonerende tanke og et tverrvitenskapelig forskningsfelt oppsto; psykonevroimmunlogi.  Vitenskapsmennesker samlet seg og hevdet at hjernen og tanker påvirker helse og uhelse. Det ble utført massiv forskning og man fant signalsubstanser som tydet på at det var en direkte toveiskommunikasjon mellom de ulike overgripende systemer i kroppen vår: Hormon- immun- og nervesystemet. Man tenkte seg at dette skapte et psykosomatisk nettverk; et nettverk som binder kropp og følelser/hjerne/tanker gjensidig sammen.

Mange tenkte at man ikke i det hele tatt kunne skille disse systemene fra hverandre og at visse personlighetstrekk fører til visse reaksjoner i immunsystemet.
Mennesker med mye opplevd stress er mer mottagelige for infeksjoner og andre sykdommer, som hjerte/karsykdommer.

Psykosomatiske reaksjoner kan altså tenkes å oppstå om immunsystemet kommer i ubalanse ved psykiske belastninger. Kroppslige faktorer kan få oss til å føle oss dårlige psykisk.

Psykosomatisk tilnærmingsmodell

Ved diffuse sykdomsbilder, der man registrerer symptomer fra mer enn ett overgripende system; nevro-hormon og nervesystemet, vil mange bruke en psykosomatisk tilnærming.

Ved en slik tilnærming vil man anbefale en begrenset fysisk utredning, det vil herske en «nok-er-nok-» holdning, når det kommer til utredningsløpet, for å «hjelpe pasienten til å komme videre» og ikke bli opphengt i tanken på at det er noe galt, rent fysisk. Teorier som har dette som utgangspunkt hevder at  det ikke er en somatisk sykdom som forklarer pasientens symptomer, men at det er pasientens overbevisning om symptomenes betydning som gir sykdom.

Adferdsterapi

Gjennom adferdsterapi (cognitive behavioural therapy, CBT) søker man å hjelpe pasienten til å ta fokus på symptomene, endre det som ansees som «feiloppfatninger» om egen helse og fokusere på positive tanker og gjenkjennelse av negative tankemønstre. På denne måten er det tenkt at pasienten skal ansvarligjøres og oppfordres til å ta tak i egne traumer, hele seg selv og komme videre i livet.

ME og psykosomatisk tilnærming

Ved ME hersker det stor uenighet om årsaks-forklaringsmodell og ulike tilnærmingsmetoder ved behandling brukes.
Det som har vært mest brukt som behandling for ME-syke gjennom det offentlige helsevesenet i dag er adferdsterapi, aktivitetsavpasning, hvile og ro.

Det er flere private tilbydere av behandlinger bygget på en slik forståelsesmodell på det private markedet i dag; blandt annet Reverse Therapy og Phil Parker Lightning Process.

Disse vil du kunne lese om senere på denne bloggen.

Reklamer
2 kommentarer leave one →
 1. alva permalink
  september 8, 2009 12:39

  Hei Mariasmetode.
  Et fint og oversiktlig innlegg.
  Håper formen din er bedre. 🙂
  Er spent på fortsettelsen.
  klem fra Alva

  • september 8, 2009 12:45

   Takk for klemmen og bedringsønskene, Alva!

   Jeg er jaggu spent på fortsettelsen, selv, jeg.
   *ler*

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: